Кулинарни забежки

Това е раздел от журнала пълен с прегрешения и изкушения.

В него описвам рецепти за ястия, които оределено считам, че не е добре да се хапват често, но пък са толкова вкусни и изкушаващи, че по-вредно е да не си ги позволиш, когато ти се прииска, отколкото да прегрешиш с тях 🙂

Обичам да готвя и обикновено го правя импровизирано – не „по рецепти“, а мярката ми е „на око“ (е, за публикациите тук съм попремерила нещата). Рецептите намирам за твърде ограничаващи творческата ни същност, но пък са нужни за създаването на опит. Убедена съм, че всеки човек  може да си създаде своя собствен, уникален, кулинарен свят – без да подражава другиму и без да повтаря вече направеното от друг, защото вкусовете и предпочитанията към храната са толкова много, колкото са и човеците по тази земя. Вярвам, че няма двама абсолютно еднакви в това отношение, както и във всяко друго 🙂

Когато се омъжих, не умеех нищо да готвя.  В тинейджърските си години имах желание да се пробвам, но майка ми казваше „ти сега си гледай училището, ще ти дойде времето и да готвиш“. А когато това време дойде – то беше смях и сълзи :)) Имах огромно желание да науча всичко, да го правя повече от добре, но книгите не бяха написани за съвсем невежи като мен :)))  Днес смело мога да кажа, че съм господар на кухнята, а уменията ми са плод на творчески експерименти и на принципа „проба-грешка“.

В началото на 2003 година открих, че има хранене различно от онова, което до момента познавах – от майка ми, от баба ми, от пазара. Дълга и интересна история, от която има какво да вземеш, но нейният разказ е на друго място – тук.

В края на 2013 година престанах да ям месо – не от мода, разбира се 🙂 Откакто се помня,  не съм човек, който да не може без месо. Яла съм го с апетит, харесвала съм го също толкова, колкото и всяка постна манджичка. Не смятам да отварям тази тема, защото какво ядеш си е толкова личен и неприкосновен избор, колкото и това как избираш да живееш.

Готвила съм и сега готвя всякакви ястия, дори и такива, които вече не ям, защото  семейството ми хапва цялото разнообразие от храни, но технологията и количествата са такива, че да поддържат здравето на тялото и да внасят енергия в него.

И така – какво може да намериш  в раздела „Кулинарни забежки“ ?

  • Традиционни ястия, но приготвени по щадящи рецепти – яхнии, печива – с месо и постни.
  • Традиционни и празнични ястия, които не могат да се приготвят по щадяща технология, но са изпитани от мен в годините и доказано сполучливи – мекици, баници, десерти.
  • Гъделчета за сетивата – всякакви мои кулинарни експерименти (здравословните ще намериш на другото място – ето тук).

Всъщност „гъделчета за сетивата“ са всички ястия в този раздел. Наричам ги така, защото съм сигурна, че те галят усещанията за вкус и аромат, и  засищат апетита, но не съм сигурна в тяхната полезност за жизнените нужди на тялото.

Тези  желани изкушения не вредят, ако хапваш от тях рядко – някой – един-два пъти в месеца, други – няколко пъти в годината.

Вредни са дозите, но не и храните, вредни са крайностите в живота, дори и да са здравословни.

Пъстротата е енергия и живот.

Апетитно четене и сполучливо готвене!

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s