На глас

Събуждане в Будността – душ или кафе

 

                                                                  

      Отваряме очи, гледаме, но не сме прогледнали…Сънено ни е!

        Ставаме от постелята и се движим, но не сме се задвижили! Енергията не достига за желаната активност.

        Мозъкът е буден и работи, но още не ражда очакваните решения! Мисли, но не измисля.

        … Лягаме   в  удобното си легло и заспиваме, за да дадем време за покой на всички органи и системи в тялото, да се възстановят и отново да ни служат. За какво?

  •  да се движим, но вместо това, ние мърдаме
  • да мъдреем и сътворяваме, но вместо това ние следваме и изпълняваме
  • да виждаме и отвън, и вътре в себе си, но вместо това сме развили по-силна слепота и от незрящите

       Спим, но душата остава будна. Изчаква подходящия момент и ни напуска, за да си почине от нас. Излиза на разходка като затворник – да усети, че съществува, да усети, че е Тя, че може да е волна и изразена. Рее се, плува в простора, усмихната, с енергия и заряд…до утрото. Докато се разсънваме като мощен магнит ние я прибираме обратно…в затвора, където мястото не стига да разтвори крилата си, където е тъмно и студено, а устата й е запушена… Протягаме се и се прозяваме, за да я наместим и да се представяме чрез нея. Като какви?

  • устремени към контрол над всичко и всички или примирени до самосъжаление, вместо мъдро смирени
  • обсебващи и направляващи, вместо любящи и зачитащи
  • представящи се, за да сме одобрени и приети, вместо добронамерено да се изявяваме и изразяваме

             Съмна! Утро е! Кафе! Може би и душ, и вече мислим, че сме будни! Да, само мислим!

               НО! Будността е Живот! Животът е енергия!

 Кафе или душ? Вариант ДУШ – От топлата постеля излизаме вън под изгряващото слънце ! Бегом! Слънчевата енергия ни атакува да я приемем, движещото се тяло е отворило входовете на резервоарите за енергия и поееема жадно… Дишай! Изпълни всяка клетка…Дишай!

Следва студен душ, може и след топлия – малко неприятно е, но само докато се превърне в навик. Спящото ни кръвообръщение вече е динамично, работливо, стигa до всяка клетка, събужда я, храни я . Всички клетки са изпълнени с кислород, енергия и бодрост. Работят за нас както пчелите в кошера.

Подобно на студения душ за тялото е страданието… за душата – усещането е неприятно, почти непоносимо…отвън, а отвътре – живително, лековито… Любителите на студения душ се пробуждат от страданието, отварят си очите, търсят отговорите и решенията. Страданието е кислород и енергия за душата им. И както зареденото тяло нищо не го спира да генерира живот, така и изстрадалата душа има силен заряд да се прероди в живота – вече по-мъдра и по-зряла.

Вариант КАФЕ: Будилник! …И с полуотворени очи тръгваме към уреда за кафе. Протягане , вестник, телевизор и кафето…Представи си как се поставя инжекция на заспал човек. Мръдва стреснато, разбужда се, за да разбере какво му се случва и не след дълго потъва отново в съня си. Ето така и кафето събужда тялото. С няколко чаши кафе и минаваме през деня си като теглени на буксир.

За любителите на кафето и страданието е кафе. Мръдват, за да разберат на тях ли се случва и минават през живота си като теглени на буксир от няколко чаши кафе … всеки ден…

Разликата между двата варианта е малка! Долови ли я?

12 коментара към “Събуждане в Будността – душ или кафе”

  1. Много ми хареса това сравнение.Наистина изпитанията и нещастията ни правят по-силни, по-жизнени.Знам го от собствен опит. Обичам да ми е трудно, после се чувствам удовлетворена.
    Жалкото е, че повечето хора искат кафе,а много малко душ. как да ги събудим? С много малко хора мога да разговарям за ценностите, за живота и за емоциите.Повечето хора са глухи и слепи за истинските неща.За повечето са важни парите и власта.
    Радвам се ,че получавам този журнал. Чета го с интерес и съм щастлива че има и други хора, които го харесват.
    Благодаря ти, Ива.
    Само имам една молба, ако може участниците да пишат на български. Просто докато се разчете тази латиница си губи очарованието на написаното.
    Може ли да го изпращам и на други хора, коитосмятам , че ще им хареса?
    Галя

    Харесвам

    1. Благодаря ти Гали! Разбира се, че можеш да го разпространяваш, отворен е за гладните и зацапани души, а те са много… Питаш ме как да разбудим спящите в будността, ами като не допускаме и ние да се отдадем на дрямка. Друг начин няма! Ние правим за себе си много и трудностите по пътя спират да са бреме тогава, когато узреем за будността. Не сме ли готови – нито книги, нито хора стигат до нас. Най-добрия начин да помогнеш на другия е да ти да растеж, така и без думи увличаш последователи.
      Ще се радвам да споделяш мисли и опит тук!

      Харесвам

  2. Не,недолових разликата!Мога да се разбудя по 100 начина.Кафето не е Фактор,то е“прагът“ през който прекрачваш за да влезеш в ежедневието.Душът е реката,която отнася следите от съня.За съжаление все по-често ми се случва реката да премине и зад прага.Иве,завиждам ти за свабодата,тя прозира от писанията ти.

    Харесвам

    1. Свободата е в нас, Геви! Във всеки от нас! Тя , както любовта и щастието са състояние на духа, а не резултат от придобивка или нечие присъсътвие до нас 🙂 И само от нас зависи дали ще живеем с тях или не!

      Харесвам

  3. Idnes se subudih!!!Dobro utro i natebe, Iva…az izbiram „Dush“, bez nega njama nito dvijenei noto kafe….Dush/ata/ e nashja izbor za prechistvane ot „mrusnite sini6ta, ot ko6marite, ot ne6ta kojto koje bi prednijat den sme poizcapali…Dushut e Jivota, kojto ni dava model za dvjenie, ili ti si choveka, kojto kontrolira krancheto!!!Tolkova obocham ta4asta voda, zashtoto tja dnes mi donese edna ljubima novina!!!!az sam se posvetila na VODATA, ZODIJATA MI E naj-vodnata!!!! i tova ne e sluchajno!!!az vsa6nost ne se zamisljam lu4no za moeto sabujdane, a za sabujdaneto na SVETA i vseki edin, kojto e re6il da se otvurti kran4ato i e re6il da se sabudi, koto mem i teb….Obojavam kafeto( za nego Iva, njama purvo studeno, posle toplo)…to za men e apomata, emozijata kojto 6te izjivee sabudenata mi du6a…Trognata sam istorjata za nezrja6tite o4i po-gore, eto takiva suni6ta sa lreativni, 4e avtorka um pomagat na takiva o4i da sa o6te po-zrimi…Motivat ti da se sabudu6 e da po4ne6 da „OBI$ACH SAS SHIROKO OTVORENI OCHI“, kazva Jorge BUKAY

    Харесвам

    1. За да заобичаме със широко отворени очи е нужно вече да сме се събудили. Нещата си имат последоваелност. Как в полудрямка ще заобичаш със широко отворени очи? 😉

      Харесвам

  4. Аз имам друга история. Вечерта , когато всички спят потъвам в историите на всички деца, с които съм работила през деня. Пронизват ме погледите на тези, които много искат да ми кажат нещо, но не могат да говорят. Никога не съм виждала по-говорещи очи. Всяка нощ за мен е приказка, в която всичко, за което мечтае едно дете се сбъдва. Сутринта ставам, давам на тялото любимата вода,на любимите си хора времето да се насладим един на друг с аромат на кафе и отивам да сбъдвам сънищата си.

    Харесвам

Вашият коментар