Преживелици

Хора със Слонски Нозе?

       Слонът бил символ на сила и мъдрост, неуязвимост и власт. Олицетворявал добродетелността и целомъдрието. Фигурката на слон носела късмет и укрепвала духа. Подсилвала паметта и вярността на близките хора, учела на търпение и състрадание, а ако галим слон по хобота в труден момент , той се отплаща за гальовността, като ни дава най-доброто за нас решение на проблема!

       Не знам кой, кога и как е съчинил този мит, но малките симпатични слонски фигурки са във всеки магазин за подаръци. А, и още – колкото по-голяма колекция от симпатични слончета, толкова повече късмет и щастие вещаят на стопанина си, че и защита от зло му осигуряват.

       Слонът е безобидно, мило животно, а в някой части на света и верен приятел на човека. Но слонът има тежка, много тежка лапа, а пък килограмите му пречат да е прецизен и гальовен, затова по-добре да сме на щрек край милото животно. Сещаш се за сравнението „като слон в стъкларски магазин“.

       Срещал ли си човек със слонски нозе?

Той не забелязва къде стъпва, тежат му килограмите величие и превъзходство. Гази, мачка и чупи, независимо дали си нежна стъкленица или добре вкоренена, свежа и мека трева, устремила се към слънцето, за да дарявя радост и наслада на човеците… Стъпканата трева оцелява, защото земята не спира да я храни, слънцето отново я огрява , а росата я измива, стига слонът да отмести лапата си … към следващата трева. Но, ако си стъкленица, макар и кристално звънтяща, ставаш на сол под лапата слонска… И най-съвършеното лепило не може да сътвори от стъклената сол кристална ваза.

       Срещал ли си човек със слонски нозе?

Те не са рядкост и за да оцелем след срещата е по-добре да сме трева, още по-добре да сме с крила – хем стъпваме сигурно на земята, хем летим, когато пожелаем… Тогава и слонът е приятел! Ако крилата ни са читави не може да ни смаже и даже с гордост ни носи на хобота си!

       …И когато се случи да ни подарят фигурка на слонче, добре е да се вгледаме в нозете на посланика, защото подобни се харесват…

9 коментара към “Хора със Слонски Нозе?”

 1. Otnovo, Ive, me nastupvash po bolnoto mjasto, no ne kato slon v stuklarski magazin, ami „slonut, moja prijatel“;)…ne sam nito treva, nito s krila, ami sam skristalna dusha, a puk to e povod na slonovete v moja jivot, da ne me zabravjat, a da me sma4kvat dori vav vuzduha okolo tjah!!!!, za koeto mnogo sajaljavam, strahotni sa bolkite!!! i neznam zashto Gospod ne napravi ne6to po vuprosa…Uj kojto naj-mnogo obichal, tjah purvi vzemal pri sebe si….

  1. Знам, че боли! Буда казва, че хората си приличаме само в едно – няма родил се, който не е страдал. Това чувство е познато на всеки, но Човек е дарен от Бога с едно велико и много свободно нещо – душата. Тя може да е там, където поиска, може да направи всичко, което поиска, може да позволява и да забранява. Раната в душата е чувство и ако душата не иска да се чувства ранена, няма как някой да стори това, каквито и думи и действия да произведе! Ти какво очакваш да направи Господ – да те прибере ли? Че той те е пратил да учиш, праща ти и уроците и учителите и докато не си свършиш работата тук, нямаш работа при Него! Ще ти припомня една мъдрост – „прекалено благ и Богу не е драг!“Нищо прекалено дозирано не е здравословно, дори прекалената отдаденост или щастие. На едно посъзнателно ниво хората усещат прекалено отстъпчивите, прекалено добрите, прекалено отдадените и съвсем несъзнателно злоупотребяват с тях, защото настъпвайки другия, хранят душата си, може би, защото те самите често са под слонските лапи.
   Всички можем да летим, но защо не смеем да отворим крила. Когато полетим, слоновете се взират във висините и ни търсят с надежда да кацнем на хобота им и … да ги погалим 🙂
   Скоро ще те изненадам с нещо специално посветено на теб :)))

   1. „На едно посъзнателно ниво хората усещат прекалено отстъпчивите, прекалено добрите, прекалено отдадените и съвсем несъзнателно злоупотребяват с тях …“ Точно в десятката 🙂
    „Всички можем да летим, но защо не смеем да отворим крила“ Дам – а може би ако имаме смелостта да го направим от „стъкленици“ бихме се превърнали в „птици“ 🙂
    Пожелавам на всички да достигнем такава свобода, че от нас самите да зависи как ще се отнасят с нас – причината не се крие само в околните 😉 Дай Боже всекиму такава свобода!

    1. Кате, знаеш, че всичко зависи от нас и от нашата воля да Бъдем 😉

   2. Здравейте!
    Диалогът между Кремена Демирева и Ивчето / която много уважавам и обичам/ ми припомни една случка от изминалата седмица и бих искала да я споделя с вас. Бяхме на 50 годишнината на нашият работодател и там чух следните думи / разбира се няма да успея да ги кажа дословни,но вярвам ще разберете смисъла/:Когато човек върви по пътя си в живота , то той трябва да съумее да върви успоредно с душата си, не трябва да избързва пред нея, защото душата е най-важното у всеки от нас! Ще добавя само още нещо от себе си – Вероятно душата е тази, която ни води по правилният път и би било добре да се вслушваме по-често в нея.Душата е вечна, тя не умира и затова ми се иска всички ние да полагаме повече грижи за нашите души и повече уважение към душите на заобикалящите ни хора, животни, природата!
    Пожелавам ви душите ви да са изпълнени с прекрасна, искрена, истинска обич и усмивката да е на лицата ви и в сърцата ви!Бъдете здрави и щастливи!
    Златина Енчева

    1. Tини, ние така сме устроени, че е непосилно да се развиваме като изпреварваме душата си. Няма развитие извън душата. Но пък ние много умело можем да я дърпаме назад. Пъхаме я в затвор, поставяме разума за надзирател и заживяваме с илюзията, че си осигуряваме спокойствие. А тя все ни шепти, все ни учи и зове към естествените ни пориви. Нека Бъдат!

 2. Слонът бил символ на сила и мъдрост, неуязвимост и власт. Олицетворявал добродетелността и целомъдрието. Фигурката на слон носела късмет и укрепвала духа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s