За Ива

Здравей,

Предстои ти да прочетеш кратък разказ за мен, Ива и журнала. Това е един от първите публикувани тук текстове през 2010 година, когато създадох и пуснах този блог. Тогава бях на 48 години. Сега съм на 60+ и като препрочитам представянето на идеята за блога тогава констатирам, че намерението ми не се е променило, нито моите ценности. Различното е, че тогава съм писала доста патетично.

Времето тече и променя всичко по пътя си, даже да не го забелязваме понякога. Идеята на журнала беше и е – да описвам изключително личния си опит, преживяания, мисли – открито, неподправено, без грим и суета… След първата активна година на блога, последваха почти пет, в които публикувах много рядко. Пак се активирах за кратко, после пак дълги паузи. Но през всичките тези години не съм спирала наум или в тетрадки да пиша в журнала, да си говоря с теб, да търся другия, подобен на мен.

Прибирах се „на тихо“ в себе си, а около мен – шумно, динамично. Учих се да приемам и да търся смисъла във всичко случващо се. Страдам като виждам колко сме изкуствени и ограничени – от егото и суетата, как не умеем да обичаме, продаваме си свободата и как човекът днес все по-малко е човек…

Стремя се да маркирам изкуственото в живота и да го държа далеч от мен.

Чрез журнала очаквам да срещна себеподобни.

Следва текстът-представяне, написан 2010 година – как тогава съм се представила, какво съм мислила за себе си и за журнала по онова време, какви са били мотивите ми, как съм ги реализирала или не :

Радвам се, че си ми „на гости” и ще се радвам още повече, ако си тръгнеш нахранен. „Журналът на Ива“ е местенце от виртуалното пространство, в което храня душата си и споделям храната си с теб. Моят журнал е и баня за душата ми. Старая се да я мия обилно със сапун и вода от всички нечистотии, за да е здрава, уханна и щастлива. В моята специална душевна къпалня има място и за твоята душа. В „Журналът на Ива“ ти давам моите познания и умения, моделирани от опита и опаковани грижливо в моята Любов.

Очаквам да съм ти полезна, но знай, че не е достатъчно само да вземаш от споделената храна и къпалня, а да положиш усилия сам да намираш и приготвяш своята храна, както и да избереш подходящия за твоята душа сапун.

Ето ти и моята визитка :

Името ми: Ивалина Ташева

Образование: инженер, психолог

Професионални превъплъщения: инженер-конструктор, PR, журналист, създател на модна къща за макси дами и дизайнер на облекло за тях

Житейски роли: всички възможни за една Жена включително и „майка” на дакела Лусина (15 май 2004 -17 юли 2020)

Интереси: психология, връзката тяло-душа, силата на мисълта, храната – лекарство и отрова, art и душа .

Обичам: Хората и Живота

Прекланям се пред: Природата, Красотата, Любовта, Добродетелта и Свободата

Вярвам:

  • в себе си
  • че никой и нищо в Живота не е случайно
  • че мисълта е творецът на Живота 
  • че всичко, което преживявам е Урок и всеки „влязъл” в Живота ми човек е Учител

Житейско мото: Обичам, за да съм щастлива, не мразя, за да съм здрава.

Мисия: Да опазя естествената същност на човешкия си вид, да разпознавам изкуственото, да го оповестявам и да споделям начините, по които го държим далеч от себе си. Да създавам красота. 

Вярвам, че полезният опит се случва,  за да бъде споделен. Този, на когото е нужен, ще го намери, когато е готов да го разбере, ползва и обогати.

Е, приятно ми е да се запознаем! 🙂 И щом се „срещаме“, вероятно имаме какво да си дадем един на друг. Тук, аз заставам гола пред теб, защото знам, че така мога да бъда най-полезна. Очаквам полезността да е взаимна, а това се случва, ако и ти се осмелиш да разголиш душата си.

Журналът е мястото, където очаквам да влезем в диалог – коментирай „без дрехи“ и суета публикация, по която имаш да кажеш още или можеш да провокираш мен и другите с различното си мнение или опит. Ако голотата те плаши и желаеш да останеш зад кулисите, изпрати ми мнение, въпрос или житейски казус на e-mail и ще ти отговоря – лично или със специална публикация.

Аз ти подадох ръката си и очаквам твоята с надеждата – в заедност да заживеем по-добрия си живот!

Носим скрити сили и способности, умеем и да се обичаме, а това отпушва бутилката!

Ако си намерил допирни точки между моите и твоите интереси, значи сме се „срещнали“.

Прегръщам те,

Ива

15 коментара към “За Ива”

  1. Здравейте, Ива…
    мдааааа… случайно попаднах на Вас и не случайно Ви открих… Започнах да чета журнала Ви и Бога ми бях като гъба- попивах жадна всяка една ваша дума, всеки ред и …. размишлявах много над писанията Ви тази нощ… много….В това забързано, напрегнато и изтормозено ежедневие да платим сметките си, да осигурим насъщният за нашите деца, за нашата трапеза, забравихме най-важното, а именно да се радваме, да гребем с пълни шепи от живота и да сме благодарни за всичко… за всичко……..Благодаря Ви! Вие станахте щурчето за мен и ми върнахте всичко…….бях забравила коя съм АЗ!
    БЛАГОДАРЯ!

    Харесвам

  2. Здравей, Ива! За много години и нека тази година превърне в реалност най-съкровенните ти мечти! Бъди здрава, винаги усмихната и силно обичана! Преди 2 дни попаднах на твоя журнал и макар, че още не съм прочела всичко, разбрах, че това е мястото, където ще идвам за мъничко всеки ден….да си взема глъдка жива вода…Напоследък ми се случиха неща, които промениха живота ми…. и в стремежа да се захвана за нещичко, преди да изгубя себе си напълно, намерих твоя сайт…. и се почувствах окрилена! Благодаря!… Слънчев ден желая! 🙂

    Харесвам

  3. Здравей Ива,
    За мен няма случайни неща и щом съм тук, значи има какво да намеря. И аз обичам да чета неща, чрез които да откривам себе си и да разкривам нови и нови неща. С удоволствие ще чета твоя журнал. Поздравления за смелостта.
    А сега се посвещавам на разглежадане и четене на публикациите.
    Благодаря и за прегръдката 🙂
    Една усмивка и от мен.
    Поздрави, Станислава

    Харесвам

    1. :))) И аз вярвам, че случайното съвсем не е случайно. Благодаря ти, Станислава 🙂
      Вече си разбрала, че „Журналът на Ива“ и „Отслабвам с Ива“ продължават в golapredteb.com
      Очаквам новите ни срещи там 😉

      Харесвам

  4. Здравей Иве!
    И аз съм тук…Браво на теб! Възхитена съм от „Дивото…“Много точно и на место казано.Продължавай така.Ще ми е приятно да влизам,да чета и да лекувам душата си.
    Благодаря!

    Харесвам

  5. 🙂
    Привет и от мен!
    Тук в журнала-място където ми е хубаво да идвам,чета и препрочитам всичко.
    Защо ли съм останала без думи напоследък :)…или може би всичко е казано точно,навреме,с подходящите думи ….
    Тук ми е комфортно и уютно.
    Ако си мълча и не казвам нищо,това не значи ,че ме няма.
    Тук съм:)
    Обичам те Ивка!
    Ти си страхотен приятел!

    Харесвам

  6. Zdravej, Iva…i za mnogo godini;)…otdavna ne sme se vijdali, ama nli znae6, takuv e jivotat, ..Tukmo mrunkah i se vajkah za kakvo „Sdravej“ mi govri6, i az kato sam s compjutrite na vie, a s jargona im puk o6te po-nesaglasna…no eto, 4e pristignah/neslu4ajno i imenno za tova/ pri tebe, za da ti kaja 4e izpitvam goljama prilika mejdu dvete i naj-setne i az da si ogodja na jelanieto i ve4noto vle4enie kum 4istota svurzana s vsi4kite aspekti na jivota…banja, sapuni, kompanija…vse hubavi ne6ta…“MI, hajde na banja togava;;))“ Pojelavam uspeh na jurnala, abonamenta me ustrojva;) i dano da se sre6tame vse po takiva povodi vav vremeto…ne sam spialistka po Ezopovija ezik, mnogo bogata gama ot jenski roli sa4etavam,no Madlen govori za saglasie sas cjaloto si AZ (nau4i me, pls)…a za slunceto 6te kaja samo edno ne6to za koeto ne go uvajavam – to predizvikva sushata i rakovete zaboljavanija po kojata:0 V Afrika umira po edno dete na vseki 3 sekundi!!! i majkata njama zelen4ukova gradina ili dvor s kokoshki da sgotvi hrana za decata si…ot 7 godini sam Svetoven roditel za tezi deca…ja ti sega da mi razkaje6 za tova slunce ne6to….dano ne ti zvucha maniakalno, puk dori i da e taka, ti si profesionalistka i gi razbirash tezi raboti…Tuk kudeto jiveja, njama slunce mnogo, i da si objasnim za tuj 4e vsushnost vjarvash v hego i go obichash, ti e nujna diagnoza!!! kojato za mene specialno se okazva problem, zashtoto ne sam IME!!!ili noname:(…svichko shteshe da e OK, ako lekarskata greshka ne mi otne vjata na dushterja mi v men…razbirash li sega kakvo mi e na sarceto????Amin

    Харесвам

Вашият коментар