От кухнята на Ива

Това е раздел от журнала пълен с „лекарства и отрова“. Така Хипократ определя храната, защото тя може да бъде ефикасно лекарство,  но и най-големия причинител на болест.

Тук може да прочтеш изпитани мои здравословни рецепти за ястия и такива, които считам, че не е добре да се хапват често. Те пък са толкова вкусни и изкушаващи, че по-вредно е да не си ги позволиш, когато ти се прииска, отколкото да прегрешиш разумно с тях 🙂

Обичам да готвя и обикновено го правя импровизирано – не „по рецепти“, а мярката ми е „на око“ (е, за публикациите тук съм попремерила нещата). Рецептите намирам за твърде ограничаващи творческата ни същност, но пък са нужни за създаването на опит. Убедена съм, че всеки човек  може да си сътвори своя собствен, уникален, кулинарен свят – без да подражава и без да повтаря вече направеното от друг. Вкусовете и предпочитанията към храната са толкова много, колкото са и човеците по тази земя. Вярвам, че няма двама абсолютно еднакви в това отношение, както и във всяко друго 🙂

Когато се омъжих, не умеех нищо да готвя.  В тинейджърските си години имах желание да се пробвам, но майка ми казваше „ти сега си гледай училището, ще ти дойде времето и да готвиш“. А когато това време дойде – то беше смях и сълзи :)) Имах огромно желание да науча всичко, да го правя повече от добре, но книгите не бяха написани за съвсем невежи като мен :)))  Днес смело мога да кажа, че съм господар на кухнята, а уменията ми са плод на творчески експерименти и на принципа „проба-грешка“.

В началото на 2003 година открих, че има хранене различно от онова, което до момента познавах – от майка ми, от баба ми, от пазара. Дълга и интересна история, от която има какво да се вземе, но нейният разказ е на друго място – тук.

В края на 2013 година престанах да ям месо – не от мода, разбира се 🙂 Откакто се помня,  не съм човек, който да не може без месо. Яла съм го с апетит, харесвала съм го също толкова, колкото и всяка постна манджичка. Не смятам да отварям тази тема, защото какво ядеш си е толкова личен и неприкосновен избор, колкото и това как избираш да живееш.

Готвила съм и дори сега готвя всякакви ястия, дори и такива, които вече рядко хапвам,  но пък технологията е променена така, че храната да не руши здравето.

И така – какво може да намериш  в раздела „От кухнята на Ива“ ?

  • Постни  ястия без запържване и термично обработени мазнини – яхнии, супи, салати, дипове.
  • Десерти без бяло брашно, бяла захар, яйца и мляко.
  • Ястия и десерти, които не са приготвени по щадяща технология и затова присъстват на трапезата само по специални поводи и празници – баници, десерти, питки, салати. Препоръчвам да се консумират само няколко пъти в годината.
  • Ястия от сурови продукти. Разбира се, такива, които могат да се консумират в сурово състояние.

Стремя се това, което слагам в чиниите да бъде  „гъделче за сетивата“, защото ние се храним и със сетива. Виждаме „образа“  на ястието, усещаме вкус, аромат, консистенция. Но най-важното правило, което следвам е – да храня живота в тялото, а не да му преча.

Специалисти твърдят, че няма вредни храни, има вредни дози. (За храните – не съм напълно съгласна).  А аз бих добавила, предвид личния си опит – вредна е всяка крайност в живота, дори и най-здравословната.

Пъстротата е енергия и живот.

Апетитно четене и вдъхновение в кухнята!

Благодаря,

Ива

Вашият коментар