Здравословни, От кухнята на Ива

Зелен боб с кашу

Някой биха го нарекли салата, но аз го определям като пълноценно ястие. Може да е основно блюдо, което не само засища за дълго, но и зарежда тялото с полезни съставки. Като здравословна храна, приготвена с минимална термична обработка, зеленият боб с кашу има и още един актив, който търсим във всяко ястие – да е вкусно, за да нахрани и сетивата ни.

Обичам зелен боб и в търсенето на нови начини за приготвянето му, след няколко експеримента, сътворих варианта, който описвам тук. Не го наричам рецепта, защото количеството на съставките е свободно и според предпочитанията на хората, които ще го хапват. Придържала съм се към личното си правило да се стремя да не готвя продукти, които могат да се консумират сурови и в това ястие само зеленият боб е претърпял лека термична обработка. И така:

Продукти:

  • зелен боб – пресен или замразен
  • сурово кашу
  • копър – пресен или сух
  • конопено семе (белено)
  • чесън – зелен, нарязан на ситно или скилидки – счукани
  • пресен корен джинджифил – настърган на ситно ренде
  • пресен корен куркума – настърган на ситно ренде
  • лимонов сок – домашно изцеден от реален плод
  • сол
  • зехтин или сусамово олио

Приготвяне:

Няма много за обяснение, но все пак да отбележа някой детайли, които смятам, че правят ястието по-добро. Зеленият боб, сварен на пара или директно във вода, е добре да бъде леко твърдичък. Кашуто измивам с течаща студена вода и то леко омеква. Размесвам овкусяващите съставки, после добавам кашуто и разбърквам добре. Накрая прибавям топлия зелен боб. Обърквам добре и оставям да се охлади напълно. Добре е да престои няколко часа преди сервиране. Ястието е също така вкусно и свежо дори и ако се съхрани в хладилник за един или два дни.

Нека апетитът за живот бъде по-силен от апетитът за храна! Експериментирай и бъди добър към себе си! 🙂

Вашият коментар