Здравословни, От кухнята на Ива

Тиква на пара – простичка и вкусна

Простичка е рецептата, но не и тиквата. Ние често използваме сравнението „прост като тиква“, но тиквата има вековна история и принос за подържане на човешкото тяло силно и здраво. Затова предпочитам да не обиждам тиквите. 🙂

През есента и зимата най-често приготвям тиквена супа или десерт – тиква на пара. От дете обичам да си хапвам сладичкото, но в последните месеци силно съм ограничила консумацията на всякакви фабрично произведени изкушения и домашни глезотийки.

Този тиквен десерт приготвям отдавна, но през настоящия сезон заместих меда с кленов сироп и така стана още по-добър за мен, защото временно престанах да използвам мед в храненето си. От тук става ясно, че като подсладител могат да се използват различни варианти, според спецификите на храненето, но не бих препоръчала бялата захар.

И така – продукти:

  • тиква
  • орехи
  • стафиди
  • канела
  • кленов сироп

Начин на приготвяне:

  • Нарязвам почистената от семенната част тиква на по-големи парчета с кората
  • Подреждам ги в съд за варене на пара, захлюпени с кората нагоре
  • Варят се до готовност на тиквата за консумация (проверявам като притискам или надупчвам леко с вилица)
  • Подреждам парчетата в тавичка с кората надолу
  • Леко с нож правя прорези, а после поливам всяко парче с тънка струя кленов сироп до постигане на желания вкус
  • Орехите, нарязани на ситно в механична резачка, обърквам с кленов сироп до кашеста консистенция
  • Добавям канелата (на вкус) и стафидите
  • Намазвам парчетата с по-дебеличък слой от тази „глазура“

Тук е мястото да ти пожелая повече смелост в експериментирането с непознати рецепти. Разгърни твореца в себе си (всеки е) – промени, добави и ако се получи вкусно и полезно – сподели!

Благодаря, че посети журнала! Аз истински ценя времето, което му отдели! Благодаря, отново!

До нови срещи!

Ива

Вашият коментар